Alledaagse dingen!

Alledaagse dingen!

Alledaagse dingen!

Deze blog gaat over de alledaagse dingen en hoe je hiermee kunt omgaan.

Tijd!

Alledaagse dingen!Posted by Debby Schrijvers van Zenden Sun, January 29, 2017 11:01:48

Tijd!

Bijna overal waar ik kom en die ik spreek hoor ik wel in een of ander verband, druk, druk, druk. Ja, ik heb het druk! Waarmee dan? Werk, familie, het huis, en … ga zo maar even door.

Hoe verfrissend dat ik laatst iemand hoorde zeggen: Nee hoor, ik heb het niet druk! Ik heb de tijd! En dat kwam uit de mond van een directeur van een bedrijf met 1400 plus personeel.

Wat maakt dan toch dat de één druk en te weinig tijd ervaart en de ander luchtig en met een brede glimlach roept: “Nee hoor, ik heb de tijd!”

Er zijn veel woorden, uitdrukkingen en spreekwoorden met het woord “tijd”. Om een paar voorbeelden te noemen: “altijd”, “de tijd zal het leren”, “komt tijd, komt raad”. Ook kennen we uitdrukkingen die naar de tijd verwijzen, zoals “sinds jaar en dag …”. En voor de liefhebbers, ook in NLP gebruiken we termen als “in time”, “through time”, “timeline”.

Na hoogte, lengte en breedte wordt tijd ook wel de vierde dimensie genoemd. Maar wat is dan tijd?
Laten we in de tijd terug gaan. Uit de Griekse mythologie kennen we Chronos, een mythologisch figuur die de lineaire, meetbare tijd, personifieert. In het Nederlands wordt hij ook wel Vadertje Tijd genoemd. Maar Chronos kent een tegenhanger: Kairos, zoon van Zeus. Kairos is de god van het geschikte ogenblik en van de kwalitatieve tijdsbeleving.

Kwalitatieve tijdsbeleving, tja. Ga zelf maar na. Als kind kon het eeuwen duren voordat het dan eindelijk 5 december was. Terwijl als ik nu terug kijk op een jaar, het jaar wel voorbij lijkt gevlogen. En ja, soms vergeet ik ook de tijd, als ik bij mijn paard ben of verdiept in een goed boek of meegesleept in een spannende film.

Terwijl de klok rustig doortikt, kan je zelf de tijd doen vergeten. Simpelweg, door aandacht, rust en concentratie. Want los van de wetenschap, (relativiteits-)theorieën, mythologie en filosofieën, gaat het erom hoe je zelf de tijd ervaart.

En als je je weer eens druk voelt, haal dan simpelweg diep adem en ontspan. Het zal je verbazen hoe anders het dan voelt. Neem de tijd en neem waar wat er is. Het zal je leiden tot rust, schoonheid, inzicht, vernieuwing en daadkracht. Het biedt kansen voor een doorbraak!

En dan vraag je je wellicht af, waarom zo’n lange tekst om simpelweg diep adem te halen en te ontspannen. Wat zal ik zeggen? Ik heb de tijd!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.