Alledaagse dingen!

Alledaagse dingen!

Alledaagse dingen!

Deze blog gaat over de alledaagse dingen en hoe je hiermee kunt omgaan.

Niets menselijks is ons vreemd!

Alledaagse dingen!Posted by Debby Schrijvers van Zenden Mon, May 19, 2014 18:25:18
Niets menselijks is ons vreemd!
Emoties en oordelen

Laatst deelde ik mijn zorgen en gedachten over mijn paard met mijn rij-instructeur.
Ik wil graag op vakantie, maar dat betekent dat ik mijn paard hier "alleen" moet laten. De emotie overmande mij en de tranen biggelden in stilte over mijn wangen. Ik hoorde me op hetzelfde moment met een brok in mijn keel zeggen: oh sorry, wat erg! Om vervolgens te zeggen met een diepe zucht: dat is helemaal niet erg, dat is heel mooi!

Wat maakte nu toch dat ik me verontschuldigde bij een hele mooie emotie over mijn paard en dat ik dat zelfs als "erg" bestempelde? Zijn wij mensen niet gelukkig gezegend met emoties? Maakt dat ons niet juist menselijk?

Mannen huilen niet, hoor ik wel eens zeggen. Waarom niet dan? Als je huilt, toon je je kwetsbaar. Mag dat niet dan en volgens wie dan wel?

Nu ben ik opgegroeid in een Indische familie. En mogelijk klinkt jullie dit bekend in de oren. Ik ben opgevoed onder het motto: niet zeuren, maar doorgaan. Hard werken, beter zijn dan wie dan ook en dat alles uiteraard tot in de perfectie. En als het niet gaat zoals je wilt, vooral de vuile was niet buiten hangen, maar glimlachen en nog harder werken. En oh wee als je emotie toont: je woede slik je maar in en je verdriet steek je maar onder stoelen en banken. En als klap op de vuurpijl veroordeel je zelf een prachtige emotie uit het hart ook nog eens als erg.

Neen, sudah.. al, klaar: we zijn het stilzwijgen voorbij. Hoe mooi is het juist om emoties te tonen en om je kwetsbaarheid te delen. En als ik de eerstvolgende keer weer automatisch mezelf verontschuldig en mijn emotie verbaal veroordeel, dan haal ik nog eens diep adem en denk ik bij mijzelf, hoe mooi deze emotie, niets menselijks is mij vreemd!


  • Comments(1)//blog.clct.nl/#post0